SLOVENSKÁ LIGA BOXU - celoštátna
ročník 2006, 5. kolo
VRANOV NAD TOPĽOU, 30. septembra a 1. októbra 2006
Cez víkend 30. septembra a 1. októbra 2006 sa v CEDENT Aréne Vranova nad Topľou uskutočnilo za účasti 37 boxerov (žiaci-1, kadeti-13, juniori-19, seniori-4) z 6 oddielov zo Slovenska (BC Galanta, BC SOU S Humenné BC Lokomotíva Košice, BC Lučenec, BC Považan Nové Mesto nad Váhom, MŠK Vranov nad Topľou) a jedného z Poľska (Vislok Rzesów) piate kolo celoštátnej Slovenskej ligy boxu. Negatívum celého turnaja bolo, že sa na turnaj dosatvilo len málo borcov. Chýbali najmä oddiely zo Západného Slovenska. Kategóriu žiakov vyhral oddiel BC Lučenec s 5 bodmi. Kategóriu kadetov vyhral oddiel MŠK Vranov nad Topľou s 39 bodmi, pred BC Galanta s 30 bodmi a Vislok Rzeszów (POL) s 8 bodmi. Medzi juniormi vyhral oddiel BC Lokomotíva Košice s 36 bodmi, pred MŠK Vranov nad Topľou s 27 bodmi a BC Považan Nové Mesto nad Váhom so 16 bodmi. Kategóriu seniorov vyhral oddiel MŠK Vranov nad Topľou s 10 bodmi, pred BC SOU S Humenné s 8 bodmi a Vislok Rzeszów (POL) so 7  bodmi.
Po piatich kolách v kategórii žiakov je na prvom mieste ŠKB Spartak Komárno s 25 bodmi pred ŠKP Bratislava s 23 bodmi a MŠK Vranov n./T. so 17 bodmi, v kadetoch je na 1. mieste MŠK Vranov nad Topľou so 170 bodmi, pred BC Galanta s 93 bodmi a BC Slovakia Bratislava s 30 bodmi. Kategóriu juniorov po piatich kolách vedie oddiel BC Lokomotíva Košice so 199 bodmi,  pred MŠK Vranov nad Topľou so 166 bodmi a BC Považan Nové Mesto nad Váhom so 110 bodmi. Kategóriu seniorov po 5. kolách vedie BC Stavbár Nitra so 17 bodmi .

Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Belo ČIŽMÁR (I. trieda, Košice). V ringu a na bodoch sa striedali: Belo ČIŽMÁR (I. trieda, Košice), Viktor VAĽKO (EABA, Košice), Jozef TAŽÍK (II. trieda, Košice) a Eva KOVÁCSOVÁ (II. trieda, Košice). Prácu Športovo-technickej komisie vykonávala jej členka Eva KOVÁCSOVÁ (Košice). Zdravotnícke zabezpečenie mal na starosti MUDr. Milan JALČ.
Prvý súťažný deň prebehlo šesť stretnutí kadetov, sedem juniorov a dve stretnutia v kategórii seniorov. Zhruba tri a polhodinovom programe boli stretnutia, ktoré i pri malej účasti dosahovali slušnú úroveň. Boli to stretnutia kadetov do 48 kg  Maroš JOZEFOV - Peter ŠENKY obaja MŠK Vranov n./T. , do 57 kg Marián SISÁK MŠK Vranov n./T. - Arpád LAKATOŠ BC Galanta, 60 kg Tomáš SISÁK MŠK Vranov n./T.  -  Karol RZEPKA Poľsko a Ladislav TAKÁCS BC Galanta - Ladislav RUSIN Poľsko, 63 kg Dávid GAŽI MŠK Vranov n./T. - René LAKATOŠ BC Galanta. V staršom doraste stoja za zmienku stretnutia 64 kg Milan MINDEK MŠK Vranov n./T. - Patrik GORA Poľsko, 69 kg Erik BALOG Lokomotíva Košice - Lukáš ŠILIGA MŠK Vranov n./T., Matej SOROKÁČ MŠK Vranov n./T. - Marián GOGOĽ BC Považan Nové Mesto n./V. Veľmi bojovné stretnutie prebehlo v seniorskej kategórii v hmotnosti do 69 kg medzi Ján SOROKÁČ BC Humenné - Erik  IVANOV MŠK Vranov n./T.

Účasť zahraničných boxerov s Poľska, ktorú zabezpečili Andrej ŠUST a Jaroslav MAKATÚRA zvýšila úrove
ň turnaja. Taktiež účasť troch najlepších boxerov Galanty, ale aj účasť po dlhšej dobe BC Humenného a tradične bojovných Košíc a Nového Mesta n./V. ukázala nutnosť zúčastňovať sa dorasteneckej SLB. Tu dochádza k najlepšej konfrontácii boxerov, kde i tradične najlepší boxeri majú, čo robiť so začínajúcimi boxermi. Práve dorastenecké ligy nám priniesli boxerov tipu Petra HARNÁDEKA, Martin PARLAGIHO, Michala FRANEKA. V nedávnej  minulosti to boli Róbert BLAŽO, Ondrej MOLNÁR, Marián SMOLÁK,  Peter JACURA, Pavol HLAVAČKA, Anton DYDI, Rudolf DYDI, všetci medailisti z ME a MS kadetov, juniorov a seniorov. Ako tréner to spomínam preto, že vyrástli na turnajoch dorasteneckých líg, kde napríklad vo Vranove sa stretali v ringu s Poľskom, Maďarskom, Českom a Litvou a dokonca aj s Ukrajinou. Účasť zahraničných boxerov ako to bolo v prípade turnaja v Bratislave a teraz vo Vranove je veľmi potrebná.

Opatrenia zo strany vedenia SABA  na zlepšenie musia byť jednoznačne. Rozhodne počet oblastných turnajov nemôže ísť na úkor SLB. Počet sedem kôl oblasti je na naše pomery prehnaný. Za dva roky nepriniesol požadované zvýšenie počtu boxerov na účasti SLB. Na turnajoch sa stretávajú mnohokrát tí istí boxeri  a spočiatku veľký počet účastníkov na oblasti začiatkom roka ma klesajúcu tendenciu v počte účastníkov . Navrhujem dve kola v jarnej časti a dve v jesennej časti. Je to viac opodstatnené pre začiatkom SLB, počas prílevu nových adeptov v prvom polroku a začiatok jesene pred SLB a taktiež posledný turnaj pre ďalších začínajúcich v závere roka. Ďalšiu možnosť majú začínajúci boxeri na turnajoch SLB a to v prípade našej súťaže šesť krát, čo nie je málo a na turnajoch môžu mať až dve prípravné stretnutia, čím sa preverí  a upevní schopnosť a návyk na turnajový spôsob boja. Aj SLB spolu s rozhodcami stojí nemalé finančné prostriedky, ktoré je potrebné dať usporiadajúcim oddielom pri zabezpečení zahraničných účastníkov. Ďalej je potrebné utvoriť CTM a posilniť stred Slovenska a to vytvorením strediska Nové Mesto n./V. a ŠKB Dubnica n./V., kde sú tréneri a podmienky na kvalitný box. Pre dlhodobé výsledky a stopercentnú účasť na SLB  prehodnotiť súčastné CTM západoslovenský región a presunúť jednu, alebo časť do Košíc. Prerozdelením a vytvorením nových stredísk CTM by sa rozhodne Slovensky box posunul viac dopredu. Neúčasť na SLB ŠKP Bratislava , ŠKB Spartak Komárno , BC Stavbár Nitra je tiež problém, ktorý musí riešiť výkonný výbor SABA.
Rozhodca Viktor VAĽKO dvíha ruku Dávidovi GAŽIMU
z  MŠK Vranov n./T. po víťazstve nad René LAKATOŠOM z BC Galanta.
Radosť z víťazstva má borec RZEPKA z poľského Rzeszowa po víťazstve nad Tomášom SISÁKOM z MŠK Vranov n./T. Rozhodca Jozef TAŽÍK z Košíc.
VÝSLEDKY PRVÉHO DŇA TURNAJA
30. septembra 2006
VÝSLEDKY DRUHÉHO DŇA TURNAJA
1. októbra 2006
Rozhodca Jozef TAŽÍK (Košice) dvíha ruku na znak víťazstva Michalovi JABLONSKEMU z poľského Vislok Rzeszów, ktorý zvíťazil verdiktom vzdanie v 1. kole nad Jurajom DZOBOM z BC SOU S Humenné.
PORADIE ODDIELOV NA TURNAJI
Borec MŠK Vranov nad Topľou Dávid GAŽI cez prestávku zápasu v opateri trénerov Mariána SMOLÁKA (v ringu) a Mgr. Mariána SMOLÁKA
PORADIE ODDIELOV PO 5. TURNAJI
Na body 0 : 3 víťazí Ladislav TAKÁCS z BC Galanta nad borcom poľského Vislok Rzeszów  Lukaszom RZEPKOM. Rozhodca Viktor VAĽKO (EABA, Košice). TAKÁCS týmto víťazstvom postúpil do finále.
Rady svojmu borcovi René LAKATOŠOVI cez prestávku dáva tréner BC Galanta Ladislav TAKÁCS. V peknom bojovnom zápase prehral na body, ale u obecenstva zanechal dobrý dojem.
Marián SISÁK z domáceho MŠK Vranov n./T. (v červenom) bol svojou prehrou sklamaný, ale o niečo bol tentoraz lepší Arpád LAKATOŠ z BC Galanta. Potvrdil to dvihnutím ruky aj rozhodca Jozef TAŽÍK (II. trieda, Košice).
Spracoval:
Tréner mládeže Slovenskej republiky
Marián SMOLÁK
Pablo Software Solutions