65 rokov organizovaného boxu
v DUBNICI NAD VÁHOM
Dubnica nad Váhom, 1. decembra 2006
"Jeden z najjemnejších športov je box, pretože sa hrá v rukavičkách" - hovorí s úsmevom a so závideniahodnou vitalitou v tele aj v duši olympijský víťaz v boxe Ján Zachara (nar. 27.8.1928 v Kubrej pri Trenčíne).
Dvojnásobný majster Slovenska v rokoch 1947- 48, štvornásobný majster ČSSR (1951,1954 - 56, majster športu 1953, zaslúžilý majster športu od r. 1958, účastník dvoch olympiád, od roku 1972 zaslúžilý tréner. Olympiáda v Helsinkách v roku 1952 ho obdarila zlatom, šport a jeho olympijské zásady "citius - altius - fortius" ho obdarili plnosťou života v kruhu pokojnej rodiny. Optimistický a vľúdny skoro už osemdesiatnik sa v živote nikomu nesťažoval, hoci mnohé z toho, čo prežil, by dnes zložilo aj poriadne tvrdé nátury.
Tak stručne možno charakterizovať hlavného hosťa stretnutia fanušikov boxu  pri príležitosti 65. výročia boxu v Dubnici nad Váhom, ktoré zorganizoval 1. decembra 2006 v dubnickej Športovej  hale Boxing club Dubnica nad Váhom.
Box v Dubnici bol populárnym športom s dobrou úrovňou, ktorého zakladateľom je František Šuranský a tréner Jozef Pekárik, pričom boxeri dosiahli viacero úspechov. V rokoch 1951 a 1955 sa stali majstrami Slovenska a roku 1955 majstrami ČSR.
Veľkou posilou bol príchod olympijského víťaza z roku 1952 v Helsinkách Jána Zacharu a tiež príchod Vojtech Stantiena, ktorý bol viacnásobným dorasteneckým majstrom ČSR a majstrom ČSSR, ktorý bol roku 1967 bronzový na Majstrovstvách Európy. Vojtech Stantien reprezentoval aj v zahraničí a stal sa Zaslúžilým majstrom športu. V tzv. staršej generácii dubnického športu boli aj ďalšie zvučné mená ako František Vanko, Emil Mikloda, Gustáv Doktor, Štefan Sudovský, Alojz Pekárik, Ernest Pavlovič, Rudolf a  Ľudovít Gondášovci, Ján Snahničan, Marcel Florek a ďalší iní.

V prvej polovici 60. rokov sa dubnickí pästiari pod vedením trénera Štefana Matejčíka umiest
ňovali na popredných miestach I. pästiarskej ligy. Absolvovali aj viacero stretnutí so zahraničnými boxermi. Úspešnými boxermi boli Vladimír Mládek, Dušan Rybanský, ktorý získal bronz na ME roku 1965, Miroslav Morávek, Štefan Brázdil, Ľudovít Ivan, Miroslav Pražienka, Alojz Kolínek, Karol Čúz, Štefan Ožvoldík, Miroslav Hrebíček, Florián Gula, ktorí sa pod vedením trénerov Janka Zacharu a Rudolfa Gondáša stali v rokoch 1969,1971,1972 majstrami republiky v družstvách a viacerí z nich boli viacnásobnými majstrami ČSSR. Od roku 1975 sa dubnický box zaradil k strediskám vrcholového športu mládeže, ktorého trénerom sa stal Horymír Netuka, bronzový na Majstrovstvách Európy.

V nasledujúcich rokoch sa majstrami ČSSR stali Alojz Kolínek, Miroslav Pavlov, účastník OH v Moskve. Štefan Bačík, Tibor Šopor, Pavol Madura, Ivan Miško, Robert Král, Ladislav Zachar a Ivan Vasovčák. Na ich výkonnosti mali zásluhu dubnickí tréneri Elenko Savov, ktorý bol aj úspešným trénerom československej reprezentácie, Štefan Držík, Dušan Bučko a Horymír Netuka. Ján Franek získal na OH 1980 a Pavol Madura na ME 1983 bronzové medaily, Michal Franek sa roku 1985 stal majstrom sveta juniorov.

Z výsledkov nie tak dávnej histórie nemožno nespomenúť, Rudolfa Dydiho, ktorý získal 3. miesto na Majstrovstvách sveta v Budapešti v roku 1997 a Antona Dydiho, ktorý získal 3. miesto na Majstrovstvách Európy juniorov v Rijeke. V rokoch 2000 - 2001 sa stáva Boxing club Dubnica víťazom Interligy. Róbert Blažo sa umiestnil v roku 2001 na treťom mieste na majstrovstvách Európy juniorov vo Varšave. Veľkú rolu v dubnickom boxe zohral práve Rudolf Dydi - v roku 2002 trtetí na Majstrovstvách Európy v Perme, v roku 2003 tretí na Majstrovstvách Európskej únie. Za svojej úspešnej kariéry v dubnickom drese sa stal víťazom 14 turnajov AIBA a EABA.
V Dubnici nad Váhom sa často usporadúvali  rôzne významné pästiarske podujatia. Športu sa venuje v Dubnici nad Váhom veľká pozornosť. Medzi tie úspešné športové oddiely patrí box so svojou vyše 65. ročnou tradíciou, aj keď v súčasnosti je box na periférii záujmu a musí sa spoliehať len na priaze
ň sponzorov.

Veríme, že i tento priateľský zápas s ŠKB Vranov nad Topľou pri príležitosti 65. výročia boxu v Dubnici prispeje  k obnoveniu a popularizácie tohto prekrásneho, mužného olympijského športu, povedal prezident Boxing clubu Dubnica nad Váhom, Ing. Jaroslav Šlesar.
Dubnica chce oživiť záujem o box a znovu získať divácku priaze
ň, ktorá je pre nás a pre výkony našich borcov tá najlepšia odmena za predvedené výkony a vynaložené úsilie. Musíme nadviazať na to čo nám tu zanechali športovci ako Pekárik, Mikloda, bratia Gondášovci, olympijský víťaz Janko Zachara a mnohí ďalší ich nasledovníci v nedávnej minulosti, z ktorých sú mnohí i tu medzi nami, ktorých sme si dovolili pozvať ako čestných hostí, ktorých nechcem menovať, aby som na niekoho nezabudol a  pretože by sa mi tu ani všetci nezmestili. Táto história je naša veľká devíza.
Po odovzdaní diplomu a pohárov pripomínajúcich 65 rokov boxu v Dubnici nad Váhom, pozvaným pästiarom a funkcionárom z histórie dubnického boxu, sa začalo priateľské stretnutie.
Stretnutie, kde nebolo hlavným cieľom víťazstvo toho ktorého mužstva, ale predviesť pekné zápasy pre fanúšikov, ktorí nám ešte fandia, ako povedal súčasný dlhoročný tréner dubnického boxu Dušan Bučko.

Stretnutie v ôsmich váhových kategóriách skončilo v prospech hostí z Vranova v pomere 4 : 12
Za rozhodcovskými stolmi sedeli: Milan Strnad (AIBA, Dubnica n./V.), Branislav Mitošinka (EABA, Nová Dubnica), Vladimír Skalický (I. trieda, Trenčín) a Prekop. Hlavným rozhodcom bol Milan Strnad.
Po ukončení priateľského stretnutia sa uskutočnilo v zasadačke Boxing clubu slávnostné posedenie, kde sa v družnej atmosfére rozobrali všetky úskalia súčasného slovenského amatérskeho boxu a kde športovci i funkcionári vyslovili presvedčenie, že znovu prídu časy rozkvetu tohto mužného športu.
Samotný zápas ako i predvedené výkony borcov mali vysokú úrove
ň, snáď by si len zaslúžili pozornosť väčšieho počtu divákov, vzhľadom na tradíciu boxu v Dubnici nad Váhom.
No všetkým za tento úspech časti slovenskej športovej histórie patrí naša vďaka.
Bývalí boxeri Dubnice nad Váhom, ocenení pri príležitosti 65 rokov organizovaného boxu v Dubnici nad Váhom. Zľava hore: Prekop, Mitošinka, Ďuriš, Zachara, Mládek, Strnad, Paulovič, Jánošík. Dole zľava: Onder, Marko, Mikloda, Strnisko, Stantien, Kopčan, Vasovčák, Očkai.
Družstvo Dubnice nad Váhom, zľava: Králik, tréner Bučko, Gabriš, Očenášek, Barák, Herák, Kimlička, Tomčány, Guliš
Družstvo Vranova nad Topľou, zľava: Kokavec, Jenčan, Konečný, Parlagi, Duda, M. Onda, Gazdík a Ivanov
Rozhodca Milan STRNAD (AIBA, Dubnica nad Váhom) dvíha ruku na znak víťaztva domácemu borcovi Máriovi HERÁKOVI, ktorý zvíťazil na body s Miroslavom DUDOM
VÝSLEDKY JEDNOTLIVÝCH ZÁPASOV
ŠKB CEDENT Vranov nad Topľou - BC Dubnica nad Váhom
12 : 4
Zaujímavý zápas v ringu predviedli Martin PARLAGI (vľavo) a Filip BARÁK vo váhe do 57 kg
Tréneri Dušan BUČKO (vpravo) a Ernest PAULOVIČ pripravujú do ďalšieho kola Adriána GULIŠA (60 kg)
Spracoval:
Ing. Jaroslav ŠLESAR
Predseda BC Dubnica nad Váhom
Foto: Ing. Sergej KALININ
Pablo Software Solutions