MEDZINÁRODNÝ TURNAJ seniorov
"GRAND PRIX OSTRAVA 2006"
Ostrava (ČR), 27. septembra - 1. októbra 2006
V dňoch 27. septembra - 1. októbra 2006 sa uskutočnil za účasti 49 borcov zo šiestich štátov (Austrália, Írsko, Maďarsko, Poľsko, Česká republika, Slovenská republika) v OSTRAVE (Česká republika) Medzinárodný turnaj v boxe seniorov pod názvom "GRAND PRIX OSTRAVA 2006". Zo  Slovenských borcov si najlepšie počínal Pavol HLAVAČKA v hmotnosti do 64 kg, ktorý ju s prehľadom vyhral. Turnaj vyhralo družstvo Českej republiky s 30 bodmi, pred Poľskom s 21 bodmi a Írskom s 15 bodmi. Slovensko obsadilo s deviatimi bodmi štvrtú priečku. Turnaj bol po športovej, ale aj společenskej stránke organizovaný ny veľmi dobrej úrovni.
Výpravu Slovenskej republiky na turnaj do Čiech viedol reprezentačný tréner a súčasne aj vedúci družstva Ing. Tibor HLAVAČKA, ktorému asistoval ako druhý tréner Martin STRASZER (BC Slovakia Bratislava). Tréneri mali k dispozícii borcov: 54 kg Tomáš VAŇO (ŠKP Bratislava, Nitra), 64 kg Pavol HLAVAČKA (SKP Bratislava, Nitra), 75 kg Tibor VARGA (ŠKP Bratislava, Galanta), 81 kg Tomáš KOVÁCS (ŠKP Bratislava, Komárno), Radoslav ŠIMON a Dominik MILKO (obaja BC Slovakia Bratislava). S výpravou cestoval i rozhodca Štefan MAJOROSI (AIBA, Košice).

PRIEBEH BOJOV:

Tomáš Va
ňo - 54kg - 4 boxeri:
Pri štyroch účastníkoch boxoval náš boxer hneď v semifinále s fyzicky silným Arménom v službách ČR - Edom Khacatrjanom. Domáci boxer v prvom kole vsadil na útok s vedomím, že boxuje s juniorom a chcel využiť fyzickú prevahu. Va
ňo však jeho štýl bez väčších problémov prijal a hlavne v druhom kole Khacatrjana doslova prebil a ujal sa vedenia o dva body. V treťom kole náš boxer dominoval technickým spôsobom, no ukázalo sa, že rozhodcovia jeho prednú ruku nebodujú, hoci jasne zasahovala. Bodový stav sa vyrovnal. V štvrtom kole napriek veľkej snahe Vaňa nabodovali štyria českí rozhodcovia (z piatich celkovo) pre „svojho“ a zápas skončil v pomere 20:17 pre boxera ČR. Zápas bol úplne vyrovnaný a otvorený až do konca a tak možno konštatovať, že o výsledku rozhodlo domáce prostredie (Khacatrjan je boxerom Ostravy) a s tým súvisiaca náklonnosť českých rozhodcov „k svojemu.“ Khacatrjan napokon zvíťazil aj vo finále nad favorizovaným Fáberom a získal cenu najlepšieho boxera ČR.

Pavol Hlavačka - 64kg - 6 boxerov:
Vo štvrťfinále určil los nášmu boxerovi úradúceho majstra ČR Martina N
ěmečeka. Hlavačka celý zápas dominoval technicky a takticky a s prehľadom vyhral 19:8 na body. Semifinále boxoval proti Maďarovi Tamášovi Pekanovovi. Náš boxer Maďara úplne preboxoval po všetkých stránkach a „znechutený“ súper bol niekoľko krát zrelý na počítanie. Víťaztvo 25:9 posunulo Hlavačku do finále, kde ho čakal boxer svetovej úrovne - Austrálčan Todd Kidd. Kidd bol rýchly, silný a kondične výborne pripravený. Náš boxer však ani v treťom zápase nemal najmenšie kondičné problémy a tak sa mohol plne sústrediť na taktický výkon, ktorým nepríjemného súpera vybodoval v pomere 22:15 a získal tak zlatú medailu.

Tibor Varga - 75kg - 8 boxerov:
Náš boxer v prvom zápase boxoval s Čechom Borovičkom. 26-ročný český boxer bol pre nás neznámou, no Varga si ho v prvom kole rýchlo „prečítal“ a predčil ho po každej stránke. Nakoniec vyhral rsco v 3.kole. V semifinále ho čakal reprezentant Poľska - účastník ME - Sebastian Rzadkiewicz. Kvalitný zápas musel uspokojiť každého prijaznivca boxu, boj bol technický a vo vysokom tempe. Nakoniec rozhodla väčšia skúsenosť Poliaka, ktorý sa radoval z tesného víťaztva 14:9. Varga však ukázal, že patrí do reprezentácie a s väčšími skúsenosťami z takýchto podujatí mohol tohto kvalitného súpera zdolať.

Radoslav Šimon - 81kg - 7 boxerov:
Los určil nášmu boxerovi Čecha Píreka, ten však na zápas nenastúpil a tak Šimon postúpil do semifinále bez boja. Tam ho čakal mimoriadne kvalitný súper - Ír Kenneth Egen (bronzový z nedávnych ME). Prvé dve kolá Egen jasne dominoval, no Šimon zabojoval a v nasledujúcich dvoch kolách boj pomerne vyrovnal. Egen vyhral zápas 29:10 a vyhral aj kategóriu do 81kg.

Tomáš Kovács - 81kg - 7 boxerov:
Aj Kovács mal vo štvrťfinále boxera z ČR - Fishera. Náš boxer proti tvrdému súperovi dominoval po technickej a taktickej stránke a nedovolil mu uplatniť jeho fyzický štýl boja. Kovács zvíťazil s prehľadom 18:11 a postúpil do semifinále. Tam ho čakal Maďar Imre Szello. Kovács proti favorizovanému súperovi začal výborne, viedol, keď Szello viac krát nestíhal reagovať na jeho prednú ruku. V závere prvého kola však pri tvrdšej výmene Szello pre nás nešťastne zasiahol Kovácsa tak, že bol počítaný a ja som ho z boja stiahol. Paradoxne tomuto „rozhodujúcemu“ úderu predchádzal výborný protiúder na hlavu Szella, ktorý ako sám po zápase priznal - ledva ustál a bol tiež otrasený. Napriek tomu svoje rozhodnutie stiahnúť Kovácsa po počítaní z boja neľutujem, pretože Szello je dostatočne skúsený na to, aby otrasenie nášho boxera využil.

Dominik Milko - 91kg - 7 boxerov:
Hneď vo štvrťfinále prisúdil los nášmu boxerovi neskoršieho víťaze tejto váhy - Čech Lukáša Viktoru. Milko nebol ďaleko od vyradenia tohto favorizovaného súpera. Náš boxer boxoval takticky veľmi dobre, plnil stanovené pokyny a súperovi neumož
ňoval uplatniť štýl boja, ktorý mu najviac vyhovuje - teda box na dištanc z obrany. Milko viedol po treťom kole o dva body. Bohužiaľ v štvrtom kole nedostatok skúseností z takýchto ťažkých zápasov spôsobili, že tesné vedenie neudržal a skúsený Viktora otočil skóre vo svoj prospech v pomere 14:11.

HODNOTENIE VÝKONOV:

Naši boxeri zanechali dobrý dojem a urobili dobré meno slovenskému boxu. Mladí Va
ňo, Varga, Milko, Šimon majú ešte „na viac.“ Je nutné im vytvárať podmienky pre reprezentačnú prípravu a dávať možnosť získavať skúsenosti na takýchto medzinárodných akciách. Skúsení Hlavačka a Kovács s „mladými“ tvoria dobrú partiu, ktorá je určite schopná prijať každého, kto chce reprezentovať.

Zlatá medaila P.Hlavačku a bronzové T.Va
ňa, T.Vargu, T.Kovácsa a R.Šimona sú dobrou reprezentáciou a výborným úspechom. Mňa osobne viac ako medaile tešia predvedené výkony chlapcov v reprezentačnom drese.

HODNOTENIE TURNAJA:

Po spoločenskej stránke si organizátori zaslúžia absolutórium a veľké poďakovanie. Po technickej stránke bolo zabezpečenie turnaja taktiež výborne, Česi by mohli vyučovať budúcich organizátorov ME, či MS. Po športovej stránke možno turnaj hodnotiť ako výborné zápasy vyrovnaných reprezentácií šiestich krajín, k čomu prispeli aj naši boxeri.


Tibor VARGA (SVK) víťazí vo štvrťfinále nad reprezentantom ČR Pavlom BOROVIČKOM
Pavol HLAVAČKA cez prestávku strénermi Ing. Tiborom HLAVAČKOM (v ringu) a Martinom STRASZEROM
V hmotnosti do 64 kg v semifinále víťazí Pavol HLAVAČKA nad Tamasom PEKANOVOM z Maďarska
Stupeň víťazov hmotnosti do 54 kg, zľava: František FÁBER (CZE), víťaz Eda KHAČATRJAN (CZE), OLTVÁNYI Dávid (HUN) a Tomáš VAŇO (SVK).
V popredí prezident ČBA Daneš ZÁTORSKÝ
Stupeň víťazov do 64 kg, zľava: Todd KIDD (AUS), víťaz Pavol HLAVAČKA (SVK), Martin SVOBODA (CZE) a Tamas PEKANOV (HUN)
FINÁLOVÉ VÝSLEDKY
Stupeň víťazov do 75 kg, zľava: Sebastian RZADKIEWICZ POL), víťaz Darren O´ NEILL (IRL), Jarrod FLETCHER (AUS) a Tibor VARGA (SVK)
Stupeň víťazov do 81 kg, zľava: Imre SZELLO (HUN), víťaz Egan KANNETH (IRL) a Tomáš KOVÁCS (SVK). Chýba Radoslav ŠIMON (SVK), ktorý cestoval domov.
KONEČNÉ PORADIE
Team SR, zľava: Tomáš VAŇO, Tomáš KOVÁCS, tréner Ing. Tibor HLAVAČKA, Pavol HLAVAČKA a Tibor VARGA. Chýbajú: tréner Martin STRASZER, Dominik MILKO a Radoslav ŠIMON - cestovali domov
Spracoval:
reprezentačný tréner seniorov
Ing. Tibor HLAVAČKA
Pablo Software Solutions