15. ročník
MEDZINÁRODNÝ TURNAJ JUNIOROV
"MEMORIÁL Jula TORMU"
PRAHA, 2. a  3. decembra 2006
V dňoch 2. a 3. decembra 2006 sa za účasti 37 boxerov z piatich štátov (Česká republika, Slovenská republika, Poľsko, Nemecko, Rakúsko) uskutočnil v Prahe (ČR) 15. ročník medzinárodného turnaja juniorov "MEMORIÁL Jula TORMU". Reprezentanti Slovenskej republiky obsadili jedno prvé miesto, štyri druhé a dve tretie. Turnaj mal slušnú športovú a spoločenskú úroveň.

Výpravu boxerov SR na turnaj viedol vedúci výpravy a člen VV SABA Dušan VAŇO s trénermi Mariánom SMOLÁKOM a Františkom HORŇÁKOM, ktorí mali k dispozícii boxerov: do 54 kg Tomáš VAŇO (ŠKP Bratislava, Nitra), 57 kg Mário NAGY (ŠKB Spartak Komárno), do 60 kg Matej KOČICA (ŠKP Bratislava, Nitra), do 64 kg Lukáš ŠILIGA (MŠK Vranov nad Topľou), 69 kg Erik BALOG (BC Lokomotíva Košice), do 81 kg Michal PLESNÍK (BC Považan Nové Mesto nad Váhom) a do 91 kg Miroslav BAJÚS (BC Lokomotíva Košice). S výpravou ďalej cestovali Viktor VAĽKO (predseda Komisie mládeže SR) a rozhodca Štefan MAJOROSI (AIBA, Košice).

Účinkovanie na turnaji zhodnotil tréner mládeže SR Marián SMOLÁK takto:
Hmotnosť: 54 kg Tomáš VAŇO sa v prvom zápase stretol s boxerom s Nemecka  Romanom BOGEROM. Stretnutie vyhral s prehľadom jasne na body 3 :0. Po celé stretnutie bol lepším boxerom. Zlepšila sa mu kondícia, pohyb po ringu a taktiež bojovnosť. V druhom stretnutí vo finále sa stretol s českou jednotkou Vítom Králom. V tomto stretnutí bol opäť lepším boxerom Tomáš Vaňo. Po celé stretnutie si udržiaval rešpekt a bojovnosť. Stretnutie vyhral 3: 0 na body. V ringu do budúcna je potrebné z jeho strany používať viac prednú ruku nakoľko viac krát išiel telom do prázdna a zbytočne si narazil zadnú ruku - zranil. Obsadil zaslúžené prvé miesto.

Hmotnosť: 57 kg  Mário NAGY v tejto hmotnosti boli len dvaja boxeri s Miroslavom Šerbanom Česká republika. Vo finálovom stretnutí bol náš boxer lepší prvé a časť druhého kola. V závere druhého kola sa vytratila tvrdosť a razancia úderov. Mal síce dobrý pohyb na nohách, ale chýbal k tomu návrat do súpera tvrdšími údermi. Prehral 2:1 na body. Skončil na druhom mieste. Do budúcna je potrebné zlepšiť tvrdosť , ale aj kondíciu.

Hmotnosť: 60 kg Matej KOČICA sa v prvom stretnutí stretol s Českým boxerom Marekom Bosým. Toto stretnutie prebiehalo vo veľkých výmenách a bojom pri tele. Náš boxer bol rýchlejší predchádzal súpera, taktiež tvrdo zasahoval svojho súpera a prehra 2:1 bola nezaslúžená. V druhom stretnutí sa Matej Kočica stretol s Nemcom Gerstenbauverom Danielom. V tomto stretnutí nedal náš boxer svojmu súperovi žiadnú šancu presadiť sa zaslúžene zvíťazil na body 3:0. U Mateja Kočicu sa zlepšila kondícia, aktívna obrana. Zlepšiť je potrebné postavenie prednej ruky, nosí ju trocha na široko a nižšie než má byť jej postavanie čím má odkrytú hlavu. Osadil tretie miesto.
Hmotnosť: 64 kg Lukáš ŠILIGA sa v prvom stretnutí stretol s nemeckým boxerom Alexejom Kraftom. Po veľkom zhadzovaní predviedol náš v ringu technické stretnutie. Bolo to veľmi vyrovnané stretnutie. Výhru nášmu boxerovi zabezpečilo hlavne záver štvrtého kola, predchádzanie a boj prednou rukou. Stretnutie vyhral 2:1 na body. Vo finále stretol s českým boxerom Zdenkom Chládekom. Toto stretnutie bolo celé pod tlakom českého boxera. Náš boxer i keď často zasahoval svojho súpera prednou rukou chýbali tomu tvrdšie a razantné úderi. Prehral 3:0 na body. Za svoje predvedené výkony a hlavne za stretnutie s nemeckým boxerom dostal cenu za najtechnickejšieho boxera turnaja. Päť a pol kg zhadzovania urobilo svoje. Do budúcna musí skôr upravovať hmotnosť a zlepšiť tvrdosť úderov. Na turnaji skončil na druhom mieste.

Hmotnosť: 69 kg  Erik BALOG sa v prvom stretnutí v ringu stretol s českým boxerom Ladislavom Havlom. Stretnutie prebiehalo pod tlakom úderov nášho boxera. Náš boxer nedal žiadnu šancu súperovi boxoval a útočil sériami. Stretnutie vyhral 3:0 na body. Vo finále sa stretol s českou jedničkou Michalom Pollakom. Toto stretnutie bolo veľmi bojovné z obidvoch strán. Prvé dve kola jasne viedol náš boxer. Tretie kolo bolo vyrovnané štvrtom kole to bolo obojstranné únavné z oboch strán. Erik Balog rozhodne mal byť víťazom. Prehral 2:1 na body. Do budúcna musí upustiť v príprave z veľkého posil
ňovania nakoľko má ťažké ruky a stráca na rýchlosti. Viac sa venovať ohybnosti trupu a taktiež práce na nohách a kondícii. Skončil na druhom mieste.

Hmotnosť: 81 kg Michal PLESNÍK sa v prvom stretnutí stretol s českým boxerom Marekom Špringlom. V tomto stretnutí mal náš boxer zbytočný rešpekt. Zle sledoval súpera a točil sa na opačnú stranu než bolo základné postavenie rúk súpera. Boxoval zbytočne s rešpektom. Prehral 3:0 na body. Do budúcna musí zlepšiť pohyb a sledovanie súpera v ringu. Nakoľko v tejto hmotnosti boli dve skupiny po troch obsadil tretie miesto.

Hmotnosť: 91 kg Miroslav BAJÚS sa v prvom stretnutí v ringu stretol s českým boxerom Martinom Krelinom. Bojoval statočne i napriek k tomu, že o proti svojmu súperovi nemal žiadne medzinárodné skúsenosti. Vyhral tesne na body 2:1. Vo finále sa stretol s rakúskym boxerom Alexandrom Alexičom tretím z majstrovstiev Európy juniorov. Neskúsenosť už v prvom kole ukončila stretnutie r.s.c. Miroslav Bajús rozhodne potrebuje zmenu tréningového procesu nakoľko je to nádejná ťažká váha. Do budúcna je potrebné zdokonaliť obranu, pohyb na nohách a sledovanie súpera a postavenie rúk v základnom postavení. Skončil na druhom mieste.

Na turnaji sme neobsadili hmotnosť 75 kg Mariána GOGOĽA, ktorý sa vo večerných hodinách pred odchodom na turnaj zranil. Príprava prebiehala v CTM a ZCM. Záver roka poznačil výkony niektorých boxerov. Päť finálových umiestnení je síce dobrou vizitkou, ale je potrebné na týchto boxeroch v budúcom roku viac popracovať. Organizácia turnaja bola zo strany organizátora na veľmi dobrej úrovni. Taktiež stravovanie a ubytovanie boli na požadovanej úrovni.
Reprezentačný tréner juniorov Marián SMOLÁK pripravuje do ďalšieho kola Erika BALOGA (69 kg)
Výprava boxerov SR na MT Memoriál Jula TORMU v Prahe. Horný rad zľava: vedúci výpravy Dušan VAŇO, Matej KOČICA (ŠKP Bratislava), Lukáš ŠILIGA (MŠK Vranov nad Topľou), Miroslav BAJÚS (BC Lokomotíva Košice), Michal PLESNÍK (BC Považan Nové Mesto nad Váhom). Dolný rad zľava: Tomáš VAŇO (ŠKP Bratislava), Erik BALOG (BC Lokomotíva Košice) a Mário NAGY (ŠKB Spartak Komárno).
Spracoval:
Marián SMOLÁK
Reprezentačný tréner juniorov SR
Pablo Software Solutions