MEDZINÁRODNÝ TURNAJ ZMIEŠANÝCH DRUŽSTIEV (kadetov a juniorov)
"PUTOVNÝ POHÁR ZÁHORIA"
MALACKY, 9. a 10. septembra 2006
V dňoch 9. a 10. septembra 2006 sa za účasti štyroch družstiev (Slovensko A, Slovensko B, Maďarsko, Česká republika) uskutočnil na Záhorí v Letnom ringu Ali REISENAUERA v Malackách medzinárodný turnaj zmiešaných družstiev (kadeti a juniori) v boxe. Turnaj organizovaný z poverenia Slovenskej asociácie boxerov amatérov usporiadal oddiel BC RTJ Malacky. Turnaj slušnej úrovne vyhralo družstvo Maďarskej republiky, pred Českou republikou a Slovenským áčkom. Turnaj mal dobrú športovú a spoločenskú úroveň.

Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Ing. Miroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava). V ringu a na bodoch sa striedali rozhodcovia: Ing. Miroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava), Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava), Richard JAKUBÍK (I. trieda, Bratislava) a hosť z Českej republiky Petr KOCOUREK (I. trieda, Olomouc). Činnosť Športovo-technickej komisie na turnaji zabezpečoval jej predseda Mgr. Milan MARKO (Bratislava). Zdravotnícke zabezpečenie turnaja mal na starosti MUDr. Peter MENDEL (Malacky).
Tréner reprezentácie Slovenskej republiky Marián SMOLÁK a jeho asistent Bruno HAUER zložili reprezentáciu SR takto: Slovensko A - kadeti: 50 kg Róbert JANKO - BC Slovakia Bratislava, 52 kg Dávid KLÍMA - BC RTJ Malacky, 54 kg Peter ČEČKO, 57 kg Tomáš SISÁK - obaja MŠK Vranov nad Topľou. Juniori: 60 kg Dávid GAŽI - MŠK Vranov nad Topľou, 64 kg Erik BALOG - BC Lokomotíva Košice, 69 kg Nikolas HOÁNG - BC Trakalo Hlohovec a 75 kg Mário NOVÁK - BC Galanta. Slovensko B - kadeti: 50 kg Leopold PILO - BC Galanta, 52 kg Matúš BABJAK - BC Stavbár Nitra, 54 kg Igor BAKAN - BC RTJ Malacky a 75 kg Miroslav MICHALČÍK - BC Trnava.
V prvom stretnutí turnaja prehralo Slovensko B s Maďarskou republikou v pomere 10 : 6. V stretnutí za Slovensko bodovali: Matúš BABJAK, Igor BAKAN víťazstvami na body a Miroslav MICHALČÍK víťazstvom bez boja.
V druhom stretnutí prvého d
ňa prehralo družstvo Slovensko A s Českou republikou tiež 10 : 6. V stretnutí za Slovensko bodovali: Róbert JANKO víťazstvom na body a Dávid KLÍMA s Máriom NOVÁKOM bez boja.
V boji o tretie miesto sa stretlo Slovensko A so Slovenskom B. V tomto stretnutí zvíťazilo Slovensko A v pomere 10 : 6. Za Slovensko A bodovali: Róbert JANKO víťazstvom na body a Tomáš SISÁK, Dávid GAŽI, Erik BALOG a Nikolas HOÁNG víťazstvom bez boja. Za Slovensko B bodovali: Matúš BABJAK, Dávid KLÍMA a Miroslav MICHALČÍK všetci víťazstvom na body.

Maďarsko a Česká republika postavili proti našej tvoriacej sa reprezentácii veľmi skúsených boxerov, účastníkov tohoročných ME a MS kadetov a juniorov. Naši boxeri vybojovali svoje prvé medzinárodné stretnutia, v ktorých podľahli len na body. Cenné je víťazstvo Matúša BABJAKA s Maďarským boxerom Arpádom BÁTHORYM, ale aj prehry na body Petra ČEČKA s Vítom KRÁLOM a bojovnosť Leopolda PILA s Maďarským boxerom Sandorom UNGVÁRIM.
Z našich boxerov v domácom prostredí rozhodne nemali proti Českej republike prehraté Tomáš SISÁK s Miroslavom ŠERBANOM a taktiež Nikolas HOÁNG s Tomášom POLLÁKOM. Vyrovnané stretnutie predviedol aj náš najskúsenejší boxer Erik BALOG s účastníkom tohoročných majstrovstiev sveta a Európy Zdenkom CHLÁDEKOM. Náš boxer Dávid GAŽI po vysoko prehratých dvoch kolách postupne prebral iniciatívu a zmenil čiastočne priebeh stretnutia o dva roky starším boxerom Marekom BOSÝM, tiež účastníkom ME a MS. Veľkou chybou z našej strany bola aj nominácia na tento turnaj troch rozhodcov v podaní pánov JAKUBÍKOVCOV. Pri spomínaných, viac než vyrovnaných stretnutiach stačilo dať čo len jednu výhru našim boxerom a aj pri zlom vylosovaní sme remízou mohli boxovať finále s Maďarskom. Je až nepochopiteľné, ako si sami znižujeme úrove
ň nášho boxu a nahrávame iným štátom.
V peknom bojovnom stretnutí zvíťazil Matúš BABJAK (SVK-B) nad BÁTHORY Árpádom (HUN). Rozhodca Petr KOCOUREK (CZE).
Igor BAKAN pozorne počúva rady trénerov
V rámci dlhodobej prípravy Slovensko postavilo team, ktorý po doplnení niektorých chýbajúcich boxerov do budúcna vytvorí perspektívny reprezentačný kolektív. Ani tento turnaj sa nevyhol organizačným problémom. Pôvodne nahlásená zostava mala štartovať od hmotnosti 52 kg do 81 kg. Asi 10 dní pred turnajom sa organizátori ozvali, že je problém, nakoľko sa bude boxovať už od 50 kg. Tu musím upozorniť na fakt, že propozície na tento turnaj mi boli zaslané až po upozornení na túto chybu. Ďalej ako tréner som žiadal, aby sa tento turnaj boxoval aj v iných hmotnostných kategóriách, kde sa nám ukazujú talenty. Zhruba päť dní pred turnajom nám organizátori oznámili, že Srbsko (pôvodne malo byť na turnaji) sa turnaja nezúčastní a že oslovili oddiel BC Lokomotíva Košice, aby doplnili B mužstvo Slovenska. Nestalo sa tak.
Ako tréner som sa zúčastnil už piatich ročníkov, ten istý problém je každý rok. Pri účasti troch zahraničných kolektívou a reprezentácie Slovenska súťaž družstiev prebieha losovaním a víťazi prvého d
ňa boxujú finále. Pri účasti dvoch štátov sa k Slovensku A pridalo i Slovensko B, ktoré v prvý deň boxovalo s jedným so zahraničným a na druhý deň s druhým aj keď vyhralo. Stále išlo o to, aby v rámci zbierania skúseností naše družstvo A boxovalo každý deň s iným zahraničným účastníkom a nie Slovensko medzi sebou. I minulý rok sme prvý deň boxovali s Maďarskom a po remíze na druhý deň s Českou republikou. Na tento nedostatok som upozornil hneď po vylosovaní, že po stretnutí s Českou republikou po prípadnej prehre, remíze, alebo výhre boxuje A mužstvo s Maďarskom ostal som nepochopený a boxovalo sa akoby sa boxovala dorastenecká liga losovaním, ale i tu potom naši boxeri, ktorí vyhrali proti Maďarsku boxovali o tretie a štvrté miesto. Čiastočne to zavinil aj zástupca Českej reprezentácie, ktorý nevedel pravidlá našej súťaže družstiev pri účasti dvoh zahraničných družstiev a tým ovplyvnil aj naše ŠTK. Na tento nedostatok som počas stretnutia s Českou republikou upozorňoval aj prítomného prezidenta SABA Štefana SEDLÁČKA.
Je pravda, že týchto pravidlách nemusel mať vedomosti. Pri spoločnom sedení s výpravami vo večerných hodinách konečne došlo k obratu, keď prítomný Martin STRASZER potvrdil to, že je to náš turnaj a stále sa takto boxovalo a my si určujeme pravidlá, lebo iba tak naši boxeri získavali väčšie medzinárodné skúsenosti. Došlo k ospravedlneniu z Českej strany, ale nič to nezmenilo na ďaľšom štarte A mužstva. Maďarsko si tiež bolo vedomé, že na druhý de
ň boxuje s nami, veď kvôli tomu sme k vám prišli - to boli slová ich zástupcov. Tento turnaj sa rozhodne boxuje v nevhodnom termíne, načo ako tréneri upozorňujeme už roky. Na tom sa zhodli všetky výpravy. Chyby a nedostatky, ktoré sa vyskytli pri turnaji nech budú pre nás poučením do budúcna, nakoľko na Slovensku nemáme skoro vôbec medzinárodné turnaje.
VÝSLEDKY JEDNOTLIVÝCH STRETNUTÍ

Sobota, 9. septembra 2006
MAĎARSKÁ REPUBLIKA
SLOVENSKÁ REPUBLIKA - B
:     10
:     6
P.č. Hmotn osť Kategória MAĎARSKÁ REPUBLIKA - SLOVENSKÁ REPUBLIKA-B Výsledo k Verdikt STAV
1. 50 kg kadeti UNGVÁRI István - PILO Leopold 2 : 0 na body, 3 : 0 2 : 0
2. 52 kg kadeti BÁTHORY Árpád - BABJAK Matúš 0 : 2 na body, 0 : 3 2 : 2
3. 54 kg kadeti TELEGDI Márk - BAKAN Igor 0 : 2 na body, 0 : 3 2 : 4
4. 57 kg kadeti PROVITS László - neobsadená 2 : 0 bez boja 4 : 4
5. 60 kg juniori VARGA Miklós - neobsadená 2 : 0 bez boja 6 : 4
6. 64 kg juniori KERTESZ Henri - neobsadená 2 : 0 bez boja 8 : 4
7. 69 kg juniori TÓTH Barna József - neobsadená 2 : 0 bez boja 10 : 4
8. 75 kg juniori neobsadená - MICHALČÍK Miroslav 0 : 2 bez boja 10 : 6
ČESKÁ REPUBLIKA
SLOVENSKÁ REPUBLIKA - A
:     10
:     6
P.č. Hmotn osť Kategória ČESKKÁ REPUBLIKA - SLOVENSKÁ REPUBLIKA-A Výsledo k Verdikt STAV
1. 50 kg kadeti MIKO Michal - JANKO Róbert 0 : 2 na body, 1 : 2 0 : 2
2. 52 kg kadeti neobsadená - KLÍMA Dávid 0 : 2 bez boja 0 : 4
3. 54 kg kadeti KRÁL Vít - ČEČKO Peter 2 : 0 na body, 3 : 0 2 : 4
4. 57 kg kadeti ŠERBAN Miroslav - SISÁK Tomáš 2 : 0 na body, 3 : 0 4 : 4
5. 60 kg juniori BOSÝ Marek - GAŽI Dávid 2 : 0 na body, 3 : 0 6 : 4
6. 64 kg juniori CHLÁDEK Zdeněk - BALOG Erik 2 : 0 na body, 3 : 0 8 : 4
7. 69 kg juniori POLLÁK Tomáš - HOÁNG Nikolas 2 : 0 na body, 2 : 1 10 : 4
8. 75 kg juniori neobsadená - NOVÁK Mário 0 : 2 bez boja 10 : 6
Nedeľa, 10. septembra 2006
SLOVENSKÁ REPUBLIKA - B
SLOVENSKÁ REPUBLIKA - A
:     6
:     10
P.č. Hmotn osť Kategória SLOVENSKÁ REPUBLIKA-B - SLOVENSKÁ REPUBLIKA-A Výsledo k Verdikt STAV
1. 50 kg kadeti PILO Leopold - JANKO Róbert 0 : 2 na body, 0 : 3 0 : 2
2. 52 kg kadeti BABJAK Matúš - KLÍMA Dávid 2 : 0 na body, 2 : 1 2 : 2
3. 54 kg kadeti BAKAN Igor - ČEČKO Peter 2 : 0 na body, 2 : 1 4 : 2
4. 57 kg kadeti neobsadená - SISÁK Tomáš 0 : 2 bez boja 4 : 4
5. 60 kg juniori neobsadená - GAŽI Dávid 0 : 2 bez boja 4 : 6
6. 64 kg juniori neobsadená - BALOG Erik 0 : 2 bez boja 4 : 8
7. 69 kg juniori neobsadená - HOÁNG Nikolas 0 : 2 bez boja 4 : 10
8. 75 kg juniori MICHALČÍK Miroslav - NOVÁK Mário 2 : 0 na body, 3 : 0 6 : 10
MAĎARSKÁ REPUBLIKA
ČESKÁ REPUBLIKA
:     8
:     6
P.č. Hmotn osť Kategória MAĎARSKÁ REPUBLIKA - SLOVENSKÁ REPUBLIKA-B Výsledo k Verdikt STAV
1. 50 kg kadeti UNGVÁRI István - MIKO Michal 2 : 0 na body, 2 : 1 2 : 0
2. 52 kg kadeti BÁTHORY Árpád - neobsadená 2 : 0 bez boja 4 : 0
3. 54 kg kadeti TELEGDI Márk - KRÁL Vít 0 : 2 na body, 0 : 3 4 : 2
4. 57 kg kadeti PROVITS László - ŠERBAN Miroslav 0 : 2 na body, 0 : 3 4 : 4
5. 60 kg juniori VARGA Miklós - BOSÝ Marek 2 : 0 na body, 3 : 0 6 : 4
6. 64 kg juniori KERTESZ Henri - CHLÁDEK Zdeněk 2 : 0 na body, 3 : 0 8 : 4
7. 69 kg juniori TÓTH Barna József - POLLÁK Tomáš 0 : 2 na body, 0 : 3 8 : 6
8. 75 kg juniori neobsadená - neobsadená     8 : 6
Reprezentácie SLOVENSKEJ REPUBLIKY
Reprezentácia ČESKEJ REPUBLIKY
KONEČNÉ PORADIE:
Por . Družstvo / team záp. V P R skóre bod y
1. Maďarská republika (HUN) 2 2 0 0 18:1 2 4
2. Česká republika (CZE) 2 1 1 0 16:1 4 2
3. Slovenská republika-A (SVK-A) 2 1 1 0 16:1 6 2
4. Slovenská republika-B (SVK-B) 2 0 2 0 12:2 0 0
Spracoval:
Reprezentačný tréner kadetov a juniorov SR
Marián SMOLÁK
Víťazné družstvo MAĎARSKEJ REPUBLIKY
Pablo Software Solutions