MEDZINÁRODNÉ STRETNUTIE
"MEMORIÁL Ladislava POROZSNYÁKA"
GALANTA, 25. novembra 2006
Štvrtý ročník "MEMORIALU Ladislava POROZSNYÁKA" prebehol dňa 25. novembra 2006, v galantskom Dome športu. Jeho najvýraznejšou črtou bol výborný box, o ktorom s uznaním hovoria odborníci i divácka obec. Organizátorom, ktorí toho ruku stavili výhradne na kvalitný šport, bez sprievodných podujatí sa podarilo zabezpečiť kvalitných boxerov z Maďarska (6) a Juhomoravského kraja (4), ktorých dopĺňali boxeri u oddielov Západného Slovenska (5) a domáceho klubu (5).
Priebeh sa vyznačoval optimálnou gradáciou úrovne, keď diváci videli postupne lepší a lepší box. Tou ozajstnou lahôdkou pre oko diváka boli súboje Ľudovíta PLACHETKU (Vinohrady Brno) s Tiborom VARGOM (BC Stavbár Nitra) a hlavne súboj o hlavnú cenu memoriálu medzi Michalom FRANEKOM (BC Dubnica nad Váhom) a Radoslavom ŠIMONOM (BC Slovakia Bratislava).
Pri porovnávaní úrovne a úspešnosti boxerských škôl, vyniká tá od južných susedov, keď všetci Maďarskí boxeri svoje duely suverénne vyhrali. S obdivom sme sledovali výkony Jánosa MIHÁLYA, László PROVITSA, Henri KERTÉSZA a hlavne Miklósa VARGU, ale veľmi sympatické boli aj výkony a nasadenie Moravanov, obzvlášť Ľudovíta PLACHETKU. Naši boxeri, v konfrontácii škôl, s výnimkou René LAKATOŠA, boxovali špekulatívne a nemali ten správny „ťah na bránu“. Rozdiel ponímania boxu, ako boja muža s mužom, medzi našimi a tými druhými, bol diametrálny. Ťažko sa však vyhráva, keď prvý krok po povele „BOX!“ smeruje dozadu.
Športový program bol zostavovaný spôsobom súboja konkrétnych dvojíc, mena s menom. Z českej, maďarskej ani dubnickej strany nezaznela otázka „kto bude jeho súper?“, pritom napríklad Plachetka (JMK) neboxoval 9 rokov a v príprave je tri mesiace. Škoda preto, že do programu nebolo možné zaradiť viacero reprezentantov z okolitých oddielov.

Organizátori ocenili trofejou štyroch najlepších boxerov, po jednom z každej výpravy. Získali ju Ľudovít PLACHETKA (Juhomoravský kraj), Tibor VARGA (Západné Slovensko), Mihály VARGA (Hungari) a Ladislav TAKÁCS (BC Galanta). Hlavnú cenu memoriálu získal Michal FRANEK a ocenenie za najbojovnejší výkon Radoslav ŠIMON.

Rozhodcovia Milan STRNAD (AIBA, Dubnica n./V.) ako hlavný rozhodca, Branislav MITOŠINKA (EABA, Nová Dubnica), Vladimír SKALICKÝ (I. trieda, Trenčín) a Ing. Zoltán BÉNYI (I. trieda, Kameničná) rozhodovali objektívne, čo dokumentovali hlavne pozitívne reakcie divákov na ich verdikty. Na počudovanie disciplinovaní boli aj sekundanti, takže „rohy“ sa zaobišli bez napomínaní.
Výkonný výbor SABA mal zastúpenie v osobe generálneho sekretára Ing. Tibora HORNIGA, ŠTK zastupoval a PC obsluhoval Karol OREL, ako divák sledoval program člen VV Dušan VAŇO, v ORŠ pôsobil predseda DR SABA Ing. Zoltán HORVÁTH. V „čestnej lóži“ sedeli všetci čelní predstavitelia mesta, na čele s primátorom a jeho satelitov, prítomná bola rodina Ladislava Porozsnyáka a celý rad bývalých vynikajúcich boxerov ako Pavol KOVÁCS, Ľudovít GYERÁK, Ladislav HECZEI a ďalší.

Poďakovanie organizátorov patrí výkonnému výboru SABA za finančnú dotáciu a úhradu nákladov na rozhodcov a ŠTK+PC a trénerom Dušanovi BUČKOVI a Martinovi STRASZEROVI, vedúcemu výpravy MOSZ Endre LADÁNYIMU a Juhomoravského kraja Miroslavovi KUBÁNKOVI, ako aj všetkým boxerom, za dodržanie džentlmenských dohôd v menovitej účasti.
Celkový priebeh bol nerušený, plynulý a bezproblémový. Odozva je vynikajúca a na adresu memoriálu je počuť len pozitívne názory. Otázka športovej výkonnosti našich  boxerov je na tréneroch a je potrebné zaoberať sa
ňou na rokovaní rady Asociácie trénerov boxu SABA.
Pri otváracom prejave a predstavovaní borcov člen OŠ Ivan ZELENÁK. Za ním nastúpené družstvo z modrého rohu. Zľava: Tibor VARGA, KERTÉSZ Henrik, VARGA Miklós, Ladislav TAKÁCS, René LAKATOŠ, Arpád LAKATOŠ, za p. ZELENÁKOM MIHÁLY János, Mário TAVALI a Jozef TAVALI
Červené družstvo, zľava: Michal FRANEK, Ľudovít PLACHETKA, Juraj KIMLIČKA, Jozef ČERMÁK, Adrián GULIŠ, Lukáš KOPECKÝ, PROVITS László, Miroslav ŠERBAN, UNGVÁRI Sándor a BÁTORI Árpád
VÝSLEDKY JEDNOTLIVÝCH STRETNUTÍ
25. novembra  2006
Rozhodcovia stretnutia, zľava: Vladimír SKALICKÝ (I. trieda, Trenčín, Ing. Zoltán BÉNYI (I. trieda, Kameničná), Milan STRNAD (AIBA, Dubnica n./V.) a Branislav MITOŠINKA (EABA, Nová Dubnica)
Na stretnutiach bola prítomná aj manželka Ladislava POROZSNYÁKA s rodinnými príslušníkmi. Protokol stretnutí viedol Ing. Zoltán HORVÁTH (vpredu, vľavo) a vedľa neho hlásateľ Mgr. Pavol HOSNÉDL
Spracoval:
Ivan ZELENÁK
poverený konateľ
Foto:
Karol OREL
Pablo Software Solutions