MEDZINÁRODNÉ STRETNUTIE
II. ročník
"MEMORIÁL Aliho REISENAUERA"
MALACKY, 18 novembra 2006
Dňa 18. novembra 2006 sa uskutočnilo v malackej  Športovej hale MALINA veľkolepé športové podujatie na počesť Aliho REISENAUERA, legendy to malackého, slovenského a československého boxu pod názvom  "MEMORIÁL Aliho REISENAUERA". Vzájomným stretnutím si tohto výborného boxera a trénera pripomenuli výbery mládežníckych boxerov Slovenskej a Českej republiky v ôsmych hmotnostných kategóriách. Výber Slovenska bol zložený z boxerov BC Považan Nové Mesto nad  Váhom, BC Dubnica nad Váhom, BC Trakalo Hlohovec a  RTJ Malacky. V tomto stretnutí, ktoré skončilo nerozhodne 7 : 7 nešlo ani tak o výsledok, ako o uctenie si pamiatky Aliho REISENAUERA. Význam podujatia svojou účasťou podporili viaceré legendy slovenského boxerského športu, ako aj primátor mesta Malacky Dr. Jozef ONDREJKA. Cenu Aliho REISENAUERA získal boxer v hmotnosti do 57 kg Miroslav ŠERBAN z hosťujúcej Českej republiky. Podujatie, na ktorom bolo okrem boxu vidieť aj ukážky iných športových odvetví malo slušnú športovú a spoločenskú úroveň.

Výpravu boxerov Slovenskej republiky na stretnutie viedol vedúci družstva Alexander REISENAUER s trénermi Dušanom BUČKOM (Dubnica n./V.) a Františkom HORŇÁKOM (Nové Mesto nad Váhom), ktorí mali k dispozícii borcov: 51 kg Ján TORÁČ (BC Považan Nové Mesto n./Váhom), 57 kg Igor BAKAN, Dávid KLÍMA (obaja RTJ Malacky), Martin TOMÁŠIK, 60 kg Adrián GULIŠ (obaja BC Dubnica nad Váhom), 64 kg Marek PETREK, 69 kg Nikolas HOÁNG (obaja BC Trakalo Hlohovec), 75 kg Rastislav TOMČÁNY (BC Dubnica n./V.), 81 kg Lukáš MASARYK (BC Trakalo Hlohovec). Zdravotnícke zabezpečenie na memoriáli mal na starosti MUDr. Peter MENDEL (Malacky).

Galavečer s vynikajúcim moderovaním Mgr. Antona PAŠTEKU začal presne o 19.00 hod. laserovou šou, po ktorej predseda BC RTJ Malacky Jozef BLAŽO odovzdal manželke Aliho  REISENAUIERA Márii krásnu kyticu kvetov.
Po tomto úvodnom ceremoniále prišli na rad mažoretky CVČ Malacky pod vedením Martiny PITÁKOVEJ s krásnou choreografiou. Po skončení  cičenia sa v ringu predstavili družstvá boxerov a jednotlivé dvojice.
Potom už nasledoval prvý zápas v boxe. Do neho nastúpili v hmotnosti do 51 kg Richard WALTER (CZE) a Ján TORÁČ (SVK). Vyrovnaný zápas, nie však najvyššom nasadení priniesol obom borcom nerozhodný výsledok. V druhom zápase sa v hmotnosti do 75 kg stretli Martin ŠICHOR (CZE) a Rastislav TOMČÁNY. ŠICHOR využil svoje schopnosti a techniku a poradil si poradil pred časovým limitom s neskúseným TOMČÁNYM.
V prvej prestávke sa predstavili členovia džudistického klubu z Malaciek s úkážkami svojho umenia od najmenších adeptov tohto  športu až po tých najskúsenejších, ktorí už "berú" medaily aj z majstrovstiev Slovenska.
Na tretí zápas do ringu potom nastúpili borci v hmotnosti do 60 kg Ján KOŽINA (CZE) a Adrián GULIŠ. Pekný bojovný zápas odboxovali borci v slušnom tempe, zvíťazil aktívnejší boxer Slovenska Adrián GULIŠ. Zápas so slušnou technikou a boxerským umením bol aj v hmotnosti do 69 kg medzi Bedřichom HERBSTOM (CZE) a Nikolasom HOÁNGOM (SVK), v ktorom zvíťazil zaslúžene boxer Slovenska HOÁNG.
V druhej prestávke sa početnému malackému publiku predstavili karatisti TJ Strojár Malacky ukážkami kata, kumite, ale aj ukážkami cvičenia Okinawských bojovníkov a až len lámanie drevených hranolčekov na tele  vyvolávali medzi prítomnými hrôzu a zimomriavky po tele. Najväčší úspech zožali Štefan POLÁK, Marián STRELECKÝ a Slavomír BOJNÁK, ktorý čelom prerazil niekoľko nad sebou poukladaných škridiel.
Na piaty zápas v boxe po skončení prestávky nastúpili borci v hmotnosti do 57  kg Miroslav ŠERBAN (CZE) a Igor BAKAN (SVK). V dobrom, bojovnom zápase boxer domáceho oddielu RTJ BAKAN svojmu súperovi tesne podľahol, no od publika, ktoré potvrdilo, že boxu rozumie, si vyslúžil nie jeden potlesk. Jeho súper Miroslav ŠERBAN z Krom
ěříža bol odbornou porotou vyhodnotený ako najtechnickejší boxer celého podujatia a získal cenu Aliho REISENAUERA. Podarený štart medzi reprezentáciou Slovenska mal aj Hlohovčan Marek PETREK, ktorý zvíťazil v pomerne vyrovnanom zápase nad Lukášom KOPECKÝM.
V tretej prestávke divákom svoje umenie predviedli členky BC RTJ Malacky Ruženka BEŇOVÁ, Zuzka CHLPEKOVÁ, Monika BOBELOVÁ, Adrika BITTNEROVÁ, Erika SLOBODOVÁ, Lucka PETRÁŠOVÁ, Simona ZETOCHOVÁ a Janka ŠTOKOVÁ s aktívnou účasťou svojho trénera Aliho REISENAUERA ml. predviedli ukážky earobicku v štýle Tae-bo. Diváci sa na vlastné oči presvedčili, že toto cvičenie je náročné, lebo je vykonávané vo vysokom tempe.
Do siedmeho zápasu sa proti sebe v ringu postavili boxeri v hmotnosti do 81 kg Tomáš ZOUHAR (CZE) a Lukáš MASARYK (SVK). Skúsenosť z viacerých odboxovaných zápasov priniesla víťazstvo Tomášovi ZOUHAROVI. V poslednom zápase stretnutia sa stretli dvaja borci zo Slovenska, Dávid KLÍMA a Martin TOMÁŠIK. Vo vyrovnanom zápase zvíťazil 2 : 1 na  body skúsenejší KLÍMA.
Ku všetkým boxerským stretnutiam, ktoré sa boxovali na tomto memoriály možno povedať, že priniesli zápasy slušnej úrovne, avšak nemali takú úrove
ň, ktorá by spĺňala prísne medzinárodné kritériá.
Po skončení posledného boxerského zápasu sa publiku ešte predstavili kick-boxeri. Ukážku pre divákou pripravili Peter HEICKER zo Senice a Andrej MIČIANIK z Trnavy, ktorí si od vďačného publika vyslúžili uznanie za svoje umenie.
Predseda BC RTJ Malacky Jozef BLAŽO odovzdáva krásnu kyticu kvetov pani Márii REISENAUEROVEJ
Hlavný rozhodca podujatia Ing. Tibor HORNIG dáva posledné pokyny rozhodcom
Súboj borcov do 57 kg medz Igorom BAKANOM (modrý) a Miroslavom ŠERBANOM
VÝSLEDKY JEDNOTLIVÝCH ZÁPASOV
18. novembra 2006
Kto bol Ali REISENAUER
Vojtech (Ali) REISENAUER sa narodil 29. marca 1932 v obci Plavecký  Štvrtok. Ako trinásť ročného chlapca si ho všimol tréner Henrich VELICKÝ a pritiahol ho k boxu. Naučil ho základy a postupne vstupoval do tajov tohto športu. V roku 1948 počas majstrovstiev SR nováčikov v Banskej Bystrici mal silnú chrípku a reumatizmus. Lekári mu nedávali nádej na vyliečenie a na ďalšiu športovú činnosť. Lieky, ktoré bral mu poškodili srdcovú činnosť. Pevná vôla zmenila predpoveď zdravotníkov. Už o pol roka boxoval. V roku 1950 v Sokolovni získal prvý titul juniorského majstra SR. V roku 1951, opäť po chorobe na Majstrovstvách Slovenska bol druhý a podobne aj na Majstrovstvách ČSR v Olomouci. V roku 1953 obsadil na  Majstrovstvách Slovenska v Ružomberku 2. miesto. V roku 1954 sa stal víťazom na Armádnych majstrovstvách II. vojenského okruhu v Trenčíne. Skončil na Majstrovstvách ČSR v roku 1956 na treťom mieste a podobne aj  na Majstrovstvách  ČSR v roku 1957 v Bratislave.
Prvý krát reprezentoval v roku 1946 v bratislavskej Redute proti Taliansku. Reprezentoval Slovensko a Československo v Rakúsku, Švédsku, Poľsku, Maďarsku a NDR, buď ako borec, alebo tréner. Počas svojej dvanásťročnej aktívnej boxerskej kariéry odboxoval 196 zápasov, z ktorých 156 razy odišiel ako víťaz a v troch bola remíza. Po skončení aktívnej športovej činnosti sa venoval trénertsvu. Trénoval v Malackách, Stupave a Zohore. Vychoval celý rad výborných boxerov. Bol päťnásobných zakladateľom a obnovovateľom boxu v Malackách. V roku 2002 ukončil aktívnu činnosť, počas ktorej získal všetky výkonnostné triedy vtedajšieho Tyršovho odznaku zdatnosti. Ako funkcionár bol ocenený viacerými vyznamenaniami. Napríklad: 3. stupe
ň za Rozvoj športu v ČSR, vzorný tréner. V roku 1976 za vzornú organizáciu M-ČSSR seniorov v Malackách, v roku 1995 pamätnou medailou pri príležitosti 1. ročníka Pohára Záhoria v boxe mládeže. V roku 1996 prevzal z rúk vtedajšieho predsedu Bratislavého zväzu boxu Františka VALENTU pamätnú  medailu. V roku 1999 si prevzal od SABA čestné uznanie pri príležitosti 80. rokov boxu na Slovensku a obdržal najvyššie zväzové vyznamenanie "Zlatú rukavicu". V roku 2004 mu bola udelená Zlatá plaketa Slovenského olympijského výboru. Osobne si ju mal prevziať z rúk jeho predsedu Františka CHMELÁRA 21. novembra 2004. Bohužiaľ tri dni pred touto akciou Ali REISENAUER zomiera. Stalo sa tak 18. novembra 2004. Plaketu, ale už In memorian prevzal jeho syn, Ali REISENAUER mladší. Boxerský stánok v Malackách nesie na jeho počesť meno Ring Aliho REISENAUERA.
Vyrovnaný súboj borcov do 51 kg Jána TORÁČA (modrý) a Richarda WALTERA
Súboj v hmotnosti do 69 kg medzi Nikolasom HOÁNGOM (modrý) a Bedřichom HERBSTOM
Dievčatá oddielu BC RTJ Malacky v súbornom cvičení Tae-bo so svojim cvičiteľom Ali REISENAUEROM ml.
Ali REISENAUER počas príhovoru na oslavách 80. rokov boxu na Slovensku
Foto:
Miroslav KANĎÁR
Spracoval:
Alexander REISENAUER
Pablo Software Solutions