SLOVENSKÁ LIGA BOXU - OBLASŤ ZÁPAD
VIII. kolo
DUNAJSKÁ LUŽNÁ, 9. decembra 2006
Dňa 9. decembra 2006 sa za účasti 57 boxerov (mladší žiaci-15, starší žiaci-18, kadeti-22, juniori-2) z desiatich oddielov Západného Slovenska (BC Galanta, ŠKB Spartak Komárno, BK Tomášikovo, BC KN Zlatná na Ostrove, ŠKP Bratislava, BC Trnava, BC S+P Bratislava, BC Rom Slovakia Bratislava, BC Linka Box-Sk Dunajská Lužná, BC Dubnica nad Váhom) a jedného zahraničného  (Linka Box Krupka z Českej repuliky) uskutočnilo v telocvični Základnej školy v Dunajskej Lužnej ôsme kolo Slovenskej ligy boxu - Oblasť ZÁPAD. Po odboxovaných 25-tich zápasoch na prvom mieste skončil oddiel BC Galanta s 54 bodmi, pred OBK Tomášikovo s 36 bodmi a ŠKB Spartak Komárno s 23 bodmi. Slovenskú ligu boxu - oblasť Západ, ročník 2006 po ôsmych kolách vyhral oddiel BC Galanta s 370 bodmi, pred OBK Tomášikovo s 220 bodmi a ŠKB Spartak Komárno so 116 bodmi. Turnaj mal dobrú spoločenskú a športovú úroveň,aj napriek tomu,že sa v ringu predstavilo veľa nováčikov.
Záverečné,  ô s m e, kolo Západnej skupiny oblastných súťaží Slovenskej ligy boxu, prebehlo dňa 9. decembra, v réžii novozaloženého klubu BC LINKA BOX-SK Dunajská Lužná a to dokonca s medzinárodnou účasťou. Dejiskom boli priestory Základnej školy v Dunajskej Lužnej. Organizátori poskytli športovým výpravám všetko, čo tieto obligátne potrebujú a riadiacemu štábu SABA dôstojné podmienky pre jeho prácu. Dušou organizačného štábu bol konateľ klubu, bývalý boxer sedemdesiatych rokov Alojz LINKA, ktorý so svojim kolektívom dokázal, že pokiaľ je snaha, aj nováčik sa dokáže prehupnúť nad úroveň bežného štandardu. Osobne mám vedomosti, že túto akciu pripravovali domáci vari dva mesiace a patričný výsledok sa aj dostavil. Naviac, niektoré oddiely podali pomocnú ruku  (Galanta, OBK Tomášikovo) a pomohli 50%-ným podielom na celkovej účasti a ďalšie (Dubnica n./V.), potrebovali demonštrovať výsledky svojej práce z titulu pohľadu do budúcna. Na druhej strane chýbali „mládežnícke „ oddiely BC Stavbár Nitra či Považan Nové Mesto, ale aj ZRMS Komárno, RTJ Malacky, BC Slovakia Bratislava, BC DUNAJ ROM z Komárna a BC ŽO Zlaté Klasy. Hlavný rozhodca Jaroslav JAKUBÍK a predseda ŠTK SABA Mgr. Milan MARKO, zaprezentovali spolu 57 boxerov z 11 oddielov. 

Ako trénera ma obzvlášť potešila úrove
ň herného prejavu v oboch kategóriách žiakov. Cesta, nastúpená v roku 2004, začína skutočne prinášať svoje ovocie. Radosť bolo pozerať sa na tridsaťkilogramových boxerov Mária CSONKU (BC KN-ZNO), Kevina FARKASA (OBKT), Jozefa HERÁKA BC GAL), Viliama TANKA (OBKT), Rudolfa BENKOVSKÉHO (BC Lin-ka Box-Sk DL), či Balázsa CSICSOLU (OBKT), sledovať súboje Nikolas ŠIMČÍK (BC GAL) - Mikuláš FERDINAND (OBKT), Štefan KOLLÁR (ŠKB KN) - Krisztián Lakatoš (BC GAL) alebo Juraj ŠIMČÍK (BC GAL) - Dániel HERCEG (OBKT), kde už bolo vidieť medzihru, kontry, sidestepy a ďalšie boxerské techniky, čo je jednak výsledkom práce tréne-rov, ale aj dôsledkom učebného veku na „ prvé videnie „. Príjemným prekvapením bol výkon Richarda LONGHINA (ŠKB KN - 1988), tvrdý súboj Jozefa ROSTÁSA (ŠKB KN - 1992)s Richardom ŠIPOŠOM (OBKT - 1993), nesúci prvky boxu dospelých, podobne ako duel Arpáda LAKATOŠA (BC GAL - 1991) s Ladislavom CZANIKOM (OBKT - 1989).

Veľkým prínosom súťaže bola účasť boxerov z českého oddielu BC LINKA BOX KRUPKA Ústí nad Labem. Jeho vedúci tréner Vlado LINKA, odchovanec trénera Štefana Matejčíka, predstavil v ringu mládežnícku boxerskú elitu, tohoročného víťaza MT ON ÚNL Michala MIKA, fightera Petra RANDÝSKA a víťaza Memoriálu Štefana Matejčíka 2006 Václava LIBIŠA. O to viac teší fakt, že starší žiak Ľuboš FERDIONAND (OBKT), zohral s MIKOM úplne vyrovnanú partiu, v ktorej sa bolo skutočne na čo pozerať a že na Slovensku neznámy Viktor MELNIK (ŠKP Bratislava) vo výbornom súboji vybodoval LIBIŠA. Za osobnosť popoludnia, okrem už spomínaných boxerov KRUPKY a ich súperov, by som označil ešte Ladislava TAKÁCSA a vyzdvihol Tibora KRUŽELA zo stajne Bruna HAUERA, z ktorého by pri rozvážnom vedení mohol vyrásť boxer nevšedných kvalít. Na záver tejto oblasti hodnotenia konštatujem, že po športovej stránke to bolo najlepšie oblastné kolo ročníka 2006, ktorého som sa zúčastnil (6).

Na praktickej príprave priebehu podujatia, sa okrem domácich, pracovne podieľali predseda ŠTK SABA Mgr. Milan MARKO, hlavný rozhodca Jaroslav JAKUBÍK,  Ing. Miroslav JAKUBÍK a ja, ako zapisovateľ. Zostávajúce funkcie v ORŠ, boli vecou domácich funkcio-nárov. A hoci box má v Dunajskej Lužnej prakticky nulovú tradíciu (okrem toho, že piati bratia Linkovci boxovali v INTERI), evidentný bol aj divácky záujem a hlavne súboje domácich odchovancov prebiehali v búrlivej atmosfére. V hľadisku bolo vidieť aj funkcio-nárov SABA, prezidenta Štefana SEDLÁČKA, členov rady ATB  Martina STRASZERA a Juraja GYŐRFIHO, v rohu ringu aktívne pôsobil ďalší člen rady Dušan BUČKO, z ďalších funkcionárov bol prítomný  Mgr. Pavol HOSNÉDL a iní. Rozhodcovia Jaroslav JAKUBÍK, Ing. Miroslav JAKUBÍK, Michal HRABOVSKÝ a Peter JACHMAN, mali ťažkú úlohu hlavne na bodoch, keď 76% súbojov sa skončilo verdiktom WP a väčšina týchto bola veľmi vyrovnaná (4x2:1). Mimoriadnou udalosťou bola prehra k.o.h. Dominika DOLINAJA Dubnica n./V.) s Petrom RANDÝSKOM. Štartovný doklad, s vyznačením ochrannej lehoty v dĺžke trvania 90 dní do 12. marca 2007 vrátane, odobral Ing. Miroslav JAKUBÍK .
Rozhodca Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava) dvihol ruku na znak víťazstva Máriovi CSONKOVI zo Zlatnej na Ostrove po víťazstve nad Kevinom FARKASOM (30 kg)
Tréner ŠKB Spartak Komárno Barnabáš KOVÁČ pripravuje do ďalšieho kola žiaka Jozefa ROSTÁSA
Súboj medzi kadetmi do 69 kg Romanom BUTINOM z ŠKP Bratislava (červený) a Antonom VELICHOM
VÝSLEDKY JEDNOTLIVÝCH ZÁPASOV
dňa 9. decembra 2006
PORADIE ODDIELOV NA TURNAJI:
KONEČNÉ PORADIE ODDIELOV
v SLB - Oblasť ZÁPAD, ročník 2006
Spracoval:
Ivan ZELENÁK
tréner I. triedy
Tréneri ŠKP Bratislava Ján MATTA (v ringu) a Róbert OLÁH cez prestávku so svojim zverencom, juniorom Viktorom MILNIKOM
Foto:  Mgr. Milan MARKO
Pablo Software Solutions