MEDZINÁRODNÝ TURNAJ
"DOLOMITEN CUP"
LIENZ (Rakúsko), 20. a 21.- októbra 2006
V dňoch 20. a 21. októbra 2006 sa rakúskom meste Lienz uskutočnil za účasti boxerov štyroch štátov (Rakúsko, Nemecko, Švajčiarsko, Slovenská republika) medzinárodný turnaj kadetov a seniorov v boxe pod názvom "DOLOMITEN CUP". Usporiadateľ stanovil turnaj v týchto hmotnostných kategóriách: kadet 70 kg, seniori: 54, 64, 75, 81, 91 kg. Prvé miesto na turnaji získali Tomáš VAŇO v hmotnosti do 54 kg a Pavol HLAVAČKA do 64 kg. Turnaj mal slušnú športovú  a spločenskú úroveň.

Výpravu boxerov Slovenskej republiky do rakúskeho Lienzu viedol vedúci výpravy a člen VV SABA  Dušan VAŇO. Tréner Ing. Tibor HLAVAČKA mal k dispozícii boxerov: kadet do 70 kg Dávid VARGA (ZRMS Bašta Komárno), seniori: 54 kg Tomáš VAŇO, 64 kg Pavol HLAVAČKA (obaja ŠKP Bratislava, Nitra) 75 kg Tibor VARGA (ŠKP Bratislava, Galanta), 81 kg Tomáš KOVÁCS (ŠKP Bratislava, Komárno) a 91 kg Andrej MIČIANIK (BC Trnava). S výpravou cestoval i rozhodca Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava).

Zloženie výpravy a príprava na turnaj:
Záverečné sústredenie bolo v Nitre a nadviazalo na reprezentačnú prípravu z predchádzajúcich mesiacov. Sústredenie malo za cieľ technicko-taktickú prípravu a vyľadenie formy na MT. Sústredenia sa zúčast
ňoval aj Dominik Milko - boxer, ktorý bol pôvodne nominovaný do váhy 91 kg. Na poslednú chvílu sa však rozhodol do Rakúska nevycestovať z osobných dôvodov a tak som musel zháňať náhradu, pretože vynechanie akejkoľvek váhovej kategórie z našej strany by narobilo usporiadateľom problémy, kedže sa turnaj konal iba v 6 váhových kategóriách. Oslovení boli viacerí skúsení boxeri (Šimek, Králik, Vašík...), avšak nikto nebol schopný na turnaj z rôznych dôvodov vycestovať. Nakoniec Milka nahradil Andrej Mičianik z Trnavy, ktorý je v príprave na MS v kickboxe a bol ochotný na turnaj vycestovať aj bez špecializovanej boxérskej prípravy. Podobný problém s náhradou sa vyskytol aj vo váhe do 81 kg, keď Tomáš Kovács mal problémy s virózou a jeho zdravotný stav nebol dobrý. Ani tu sa však náhradu nepodarilo za krátku dobu zohnať a tak Kovács na turnaj vycestoval. V dejisku turnaja však neprešiel úvodnou lekárskou prehliadkou a tak do bojov nemohol zasiahnúť. Obidve absencie boli o to smutnejšie, že obaja (Kovács a Milko)  mali reálne predpoklady tento turnaj vyhrať.

PRIEBEH BOJOV:

Dávid Varga - 70 kg kadet:
Prehral dva zápasy - prvý s Besmirom Lutishim (Švajčiarsko) a zápas o 3.miesto s Arbim Tschakaevom (Rakúsko). Obe strestnutia mali rovnaký priebeh - fyzicky vyspelí (ročník 1989) súperi začali zápas s našim boxerom vo vysokom tempe. Varga v oboch zápasoch našiel na útočiacich súperov protizbra
ň až v 2. kole a od polovice zápasu prevzal iniciatívu a v záverečnom - treťom kole už jasne dominoval. Oba zápasy mali tak vyrovnaný priebeh, bohužiaľ sa v oboch rozhodcovia priklonili na súperovu stranu. Dávid svojimi výkonmi nesklamal, ukázal bojovnosť a dobrú kondičnú pripravenosť, treba však povedať, že táto kategória bola silno obsadená a súperi dosahovali po technickej stránke slušnú medzinárodnú úroveň.

Tomáš Va
ňo - 54 kg:
Aj jeho obidva zápasy Tomáša Va
ňa mali pomerne vyrovnaný priebeh. Jeho súperi (v semifinále Benjamin Pitteloud /Šva/ a vo finále Egzon Gashi /Nem/) boli fyzicky dobre pripravení a skúsení seniori. Iba 18-ročný Vaňo tak musel fyzickú silu súperov vyrovnávať svojou výbornou kondičnou pripravenosťou. Obaja súperi začali zápasy útočne, Vaňo však ich tvrdý boj prijal a postupne začal kondične dominovať, čo mu umožnilo v posledných dvoch kolách vždy diktovať tempo a presvädčivo bodovať, keď k bojovnosti pridal aj kus techniky a súperov doslova preboxoval. Výborné a bojovné stretnutia tak vždy dokázal jasne strhúť na svoju stranu a vyhrať presvädčivo na body, čím zaslúžene obsadil 1.miesto v tejto váhovej kategórii.

Pavol Hlavačka - 64 kg:
V prvom zápase mal za súpera Rakúšana Carlosa Eggera. Náš boxer technickým spôsobom eliminoval súperove snahy o útok a postupne začal jasne preberať iniciatívu. Egger tvrdo inkasoval a viac krát ho „pri živote“ držal iba rakúsky rozhodca v ringu. V treťom kole však Hlavačka poslal svojho súpera k zemi a rakúski tréneri ukončili zápas vzdaním svojho boxera. Vo finále boxoval náš boxer so Serkanom Toptasom zo Švajčiarska. Toptas - Turek v službách Švajčiarska bol fyzicky silný boxer, ktorý sa prezentoval útočným štýlom boja. Jeho útoky však počas celého zápasu boli „márnou“ snahou, pretože im Hlavačka technicky unikal a súpera rýchlymi údermi jasne bodoval. Zápas tak už od prvého kola pripomínal hru mačky s myšou v prospech nášho boxera, ktorý jednoznačne zvíťazil na body a získal tak zlatú medailu.

Tibor Varga - 75 kg:
V semifinále určil los T.Vargovi Rakúšana Olivera Obradovica. Obradovic je najlepším rakúskym boxerom súčastnosti, získal bronz na armádnych MS 2006 a bolo jasné, že to Tibor bude mať proti domácej hviezde ťažké. Napriek tomu si dovolím tvrdiť, že Varga odboxoval s Obradovicom viac ako vyrovnané stretnutie, v ktorom mohol zvíťaziť, keby sa nebol dopustil dvoch taktických chýb v závere prvého a tretieho kola. Obe tieto kolá na čisté zásahy viedol, no v závere dovolil súperovi prevziať iniciatívu a tak dal možnosť rozhodcom zapísať kolo pre Rakúšana. Bodovalo sa totiž systémom bodovacích kalkulačiek, ktoré slúžili iba ako pomôcka pri konečnom resultáte, ktorý rozhodcovia napísali na papier. 2. a 4. kolo však bola bodovo jasne v prospech Vargu a pri normálnom počítačovom bodovaní by tento zápas podľa m
ňa nemohol prehrať. V tejto váhe štartovali iba 3 boxeri, takže Varga získal bronz. 

Andrej Mičianik - 91 kg:
V semifinále prehral s Walterom Hermannom z Rakúska a v boji o bronz so Seferom Saferim zo Švajčiarska. Oba zápasy mali podobný priebeh, Andrej začal dobre, no v 2. kole sa dopustil taktickej chyby, po ktorej tvrdo inkasoval a ja som ho vzdal. Oba zápasy tak prehral vzdaním v 2. kole. Treba však povedať, že Mičianik je v prvom rade kickboxer a na turnaj vycestoval ako náhrada na poslednú chvílu. Taktické chyby, ktoré rozhodli tieto zápasy vychádzali z malých boxérskych skúseností a kedže je Andrej v príprave na MS v kickboxe, nemalo zmysel riskovať jeho zranenie, preto som zápasy predčasne ukončil. Vďaka mu patrí za to, že za daných podmienok vôbec vycestoval.


ZHODNOTENIE TURNAJA:

Po športovej stránke bol turnaj adekvátny účasti štyroch krajín. Národnosť boxerov štarujúcich za Rakúsko, Švajčiarsko a Nemecko (klub Bayern Mníchov) bola však veľmi rôznorodá. Štartujúci boxeri z týchto krajín boli pôvodom hlavne Turci, Rusi, Srbi, či Arméni. Naše družstvo zanechalo na turnaji dobrý dojem, zisk dvoch zlatých medailí hovorí za všetko, ale opakujem - škoda absencie Kovácsa a Milka, som presvädčený, že by medailová úroda bola ešte lepšia. Pavol Hlavačka bol bez pochýb najlepším zahraničným boxerom turnaja a mladý Va
ňo prevalcoval svojich skúsenejších súperov. Dávid Varga a Tibor Varga výkonmi nesklamali, obaja si z turnaja odnášajú cenné skúsenosti. Mičianikovi patrí vďaka za štart.
Po spoločenskej a technickej stránke bol turnaj zorganizovaný výborne. Všetko prebiehalo v dobrom hoteli - ubytovanie, stravovanie aj samotné zápasy. Organizátori sa snažili, usporiadali výlet i banket, všetko bolo výborne zorganizované, za čo im patrí poďakovanie.


Vedenie výpravy bolo prijaté aj primátorom mesta Lienz. Zľava: prezident Rakúskeho zväzu boxu W. MENCEL, vedúci výpravy SR Dušan VAŇO, primátor mesta Lienz, četný hosť turnaja - bývalý úspešný rakúsky boxer a tréner SR Ing. Tibor HLAVAČKA
Slovenský boxer Tomáš VAŇO pri preberaní zlatej medaile pre víťaza hmotnosti do 54 kg
Časť výpravy boxerov SR pri prechádzke mestom Lienz. Zľava: Andrej MIČIANIK, Tibor VARGA a Pavol HLAVAČKA
Slovenský rozhodca Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava) pri rozhodovaní v jenom zo svojich zápasov
Pavol HLAVAČKA (vpravo) pri čakaní na vyhlásenie úspešného finálového výsledku. Vpravo jeho súper Serkan TOPTAS zo Švajčiarska
ZÁPASY PRVÉHO DŇA
20. októbra 2006
ZÁPASY DRUHÉHO DŇA
21. októbra 2006
Výprava boxerov Slovenskej republiky na medzinárodnom turnaji DOLOMITEN CUP v Rakúsku. Zľava: Dávid VARGA (BC Bašta ZRMS Komárno), Tibor VARGA (ŠKP Bratislava, Galanta), Tomáš VAŇO (ŠKP Bratislava, Nitra), Andrej MIČIANIK (BC Trnava), vedúci výpravy Dušan VAŇO (člen VV SABA, Nitra) Pavol HLAVAČKA (ŠKP Bratislava, Nitra), rozhodca Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava) a tréner reprezentácie SR  Ing. Tibor HLAVAČKA (Nitra)
Spracoval: Ing. Tibor HLAVAČKA
tréner reprezentácie SR - seniorov
Pablo Software Solutions